История на споделеното пътуване. Как се зароди в България?

Старозагорски студенти намериха алтернатива на скьпите автобуси и бавните влакове

  Студенти от града на липите намериха начин да пътуват по-евтино, удобно и бързо до столицата, където учат, без да плащат непосилни суми за транспорт. Те се присъединяват към нарочна група във Facebook, която им предоставя възможност да се организират, да пътуват с една кола и да си делят разходите от 230-километровия път до София.

  Идеята е на 23-годишния старозагорец Николай Демирев, студент от Техническия университет. Преди две години той създава групата „Пътуващи между Стара Загора и София“ във Facebook, за да отбелязва кога ще пътува към столицата. Страницата първо е пусната само за приятелите на Николай, но впоследствие той решава да я направи достъпна за всички. Идеята му е проста – всеки, който търси евтин и бърз транспорт до София и обратно, може да го открие на страницата. „Основната ѝ цел е да посредничи. На нея всеки може да публикува своята обява – независимо дали предлага или търси транспорт. Постепенно групата започна да се разраства, като в началото на учебната година имахме средно по 70 нови потребители на седмица!“ заяви за медията ни Николай.

  „Много студенти, които не могат да си позволят автобусните билети, пътуват с влак. А всеки който е пътувал така, знае, че не само влаковете са по-бавни, но и състоянието на повечето е много лошо.“ допълни той.

  Към момента цените на автобусните билети от Стара Загора до София варират около 20 – 22 лв., докато при пътуване с автомобил от организираната група сумата е наполовина. Друго голямо предимство е и фактът, че спестяваш пари за такси или градски транспорт, защото колата те взема от дома ти и те кара на желаното от теб място.

  Вече близо 3000 млади старозагорци ползват страницата като начин да намерят своя превоз, показа статистиката на страницата във Facebook.

  Освен всички предимства на този вид организиран транспорт, най-големият плюс на групата остава възможността да създадеш нови познанства и контакти, докато пътуваш удобно.

Тук може да прочетете за модерния начин за споделено пътуване – Tripinfy.

История на споделеното пътуване в България
Автор: Станимир ИВАНОВ
в. Старозагорски Новини 2013 г.

Защо обичам споделеното пътуване

Споделеното пътуване е не само чудесен начин да спестите пари и да намалите въглеродния си отпечатък, но и е забавен и вълнуващ начин да пътувате. Споделеното пътуване е безопасно с

Прочети още >